ie

Prehliadač Internet Explorer nie je podporovaný

Pre správne zobrazenie stránky vám odporúčame použiť prehliadač Firefox alebo Chrome

Novinky

27.2.2019 

Oznam pre žiadateľov o pripojenie zariadenia na výrobu elektriny v súvislosti s implementáciou nariadenia EK č.2016/631

Spoločnosť Západoslovenská distribučná, a.s. ako prevádzkovateľ regionálnej distribučnej sústavy si týmto dovoľuje upozorniť žiadateľov o pripojenie zariadenia na výrobu elektriny na požiadavky vyplývajúce z nariadenia  Komisie (EÚ) 2016/631 z 14. apríla 2016, ktorým sa stanovuje sieťový predpis pre požiadavky na pripojenie výrobcov elektriny do elektrizačnej sústavy (ďalej ako „Nariadenie EK č.2016/631“).

Nariadenie EK č.2016/631 slúži na zaistenie bezpečnej a spoľahlivej prevádzky ako za normálnej prevádzky, tak aj pri prechodových javoch v elektrizačnej sústave Slovenskej republiky, prepojenej s elektrizačnými sústavami okolitých európskych krajín a teda vyžaduje zjednotenie technických parametrov a požiadaviek na zariadenia  na výrobu elektriny (ďalej aj „zdroje“).

V zmysle článku 7, ods. 1 Nariadenia EK č.2016/631, všeobecne platné požiadavky, ktoré stanovujú príslušní prevádzkovatelia distribučných sústav alebo prevádzkovateľ prenosovej sústavy, podliehajú schváleniu subjektom určeným členským štátom a uverejňujú sa. Určeným subjektom je regulačný orgán, t.j. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ďalej ako „Úrad“) pokiaľ členský štát nestanoví inak.

V zmysle článku 7, ods. 4 Nariadenia EK č.2016/631, príslušný prevádzkovateľ distribučnej sústavy alebo prevádzkovateľ prenosovej sústavy predloží na schválenie príslušnému subjektu návrh všeobecne platných požiadaviek alebo metodiku používanú na ich výpočet alebo stanovenie, a to do dvoch rokov od nadobudnutia účinnosti tohto nariadenia.

Na základe vyššie uvedeného spoločnosť Západoslovenská distribučná, a.s. vypracovala a doručila Úradu návrh textácií parametrov, ktoré má určiť príslušný prevádzkovateľ distribučnej sústavy, prípadne aj v koordinácii s príslušným prevádzkovateľom prenosovej sústavy. Tieto textácie budú zapracované do dokumentu „Technické podmienky prevádzkovateľa distribučnej sústavy spoločnosti Západoslovenská distribučná, a.s.“ a budú záväzné pre všetky zariadenia na výrobu elektriny pripájané do distribučnej sústavy od 05/2019.

Vlastník zdroja musí v zmysle Nariadenia Komisie č. 2016/631 zabezpečiť, aby každý zdroj bol v súlade s platnými požiadavkami podľa tohto nariadenia počas životnosti zariadenia. V zmysle článku 2 bod 46. Nariadenia EK č. 2016/631 je oprávneným certifikačným orgánom subjekt, ktorý vydáva osvedčenia vybavenia a dokumenty jednotiek na výrobu elektrickej energie, akreditovaný národnými pridruženými členmi Európskej spolupráce pre akreditáciu zriadenej v súlade s nariadením (ES) č. 765/2008 z 9. júla 2008.

Znenie požiadaviek na pripojenie zariadení na výrobu elektriny v zmysle EK č.2016/631, schválené Úradom, je k nahliadnutiu na nasledujúcom odkaze